SILA KLIK SINI YER

Saturday 18 April 2015

Nutrisi : KALSIUM

Kalsium adalah mineral yang ditemui dalam sesetengah makanan. Badan memerlukan Kalsium untuk mengekalkan tulang yang kuat dan menjalankan fungsi-fungsi penting di dalam tubuh. Hampir semua Kalsium disimpan dalam tulang dan gigi, di mana ia menyokong struktur dan kekerasan mereka.

Badan juga memerlukan Kalsium untuk otot untuk bergerak dan saraf untuk membawa mesej di antara otak dan setiap bahagian badan. Di samping itu, Kalsium digunakan untuk membantu saluran darah mengerahkan darah di seluruh badan dan untuk membantu pembebasan hormon dan enzim yang melibatkan hampir setiap fungsi dalam badan manusia.




Makanan Apa Yang Menyediakan KALSIUM?

Kalsium ditemui dalam sesetengah makanan. Anda boleh mendapatkan jumlah KALSIUM yang disyorkan oleh makan pelbagai jenis makanan, termasuk yang berikut :

♦ Susu, Yogurt dan keju adalah makanan yang tinggi dengan Kalsium
♦ Bayam, brokoli, dan kubis cina adalah sumber sayuran Kalsium
♦ Ikan dengan tulang lembut yang anda makan, seperti sardin dalam tin dan ikan bilis mempunyai kandungan Kalsium
♦ Kebanyakan bijirian (seperti roti, mee adan pasta) mempunyai sedikit Kalsium
♦ Jus buah-buahan, minuman soya dan tauhu/tofu juga mengandungi Kalsium.
♦ Untuk mengetahui samada makanan itu mengandungi Kalsium, periksa label produk.


♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
post signature

No comments:

Post a Comment